wtorek, 4 grudnia 2012

Słodkie Gofry!

Oto obiecany przepis na sprawdzone ciasto do gofrów!
Wielokrotnie testowany i smakowany u mnie w domu ^^
Przepis podobny jak na ciasto naleśnikowe - ale w innej kolejności i nieco inaczej się je przygotowuje.



Składniki:
2 jajka
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka łączymy z mąką, mlekiem, proszkiem do pieczenia i olejem.
Dodajemy delikatnie do masy ubite białka - mieszamy drewnianą łyżka.

Ciasto wylewamy na rozgrzaną i obficie posmarowaną olejem gofrownice.
Pieczemy ok 5min.

Dekoracja wedle gustu - u mnie bita śmietana, rodzynki, migdały, polewa toffi i cukrowa posypka.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz