poniedziałek, 28 lutego 2011

Parfait Żurawinowe

                                               Wyśmienite lody-przepis z gazety Elle

                                                               Składniki:
                                     -250g serka mascarpone(ja użyłam 1 i 3/4 kubeczka almette)
                                     -100g cukru pudru
                                     -2 jajka
                                     -1 opakowanie cukru waniliowego
                                     -250ml śmietany 36%
                                     -280g świeżej lub mrożonej żurawiny
                                     -150g cukru
                                     -1 cytryna

Żurawinę smażymy z cukrem i dodajemy sok z cytryny. Ostudzamy.
Jajka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Do masy dodawać stopniowo serek.
Osobno ubić śmietanę i wymieszać z masą serową.
Prostokątną blaszkę wyłożyć folią. Wlać masę.
Dodać żurawinę. Zamrozić.
                                                                   Gotowe!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz