poniedziałek, 14 lutego 2011

Biszkoptowe nietoperki!

                                                 Oto miłe jadalne w całości nietoperze ^^


                                                           Składniki:
                                            -4 jajka
                                            -1 szklanka cukru
                                            -1 szklanka mąki ziemniaczanej
                                            -1/3 szklanki mąki tortowej
                                            -1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                            -tabliczka gorzkiej czekolady
                                            -1 opakowanie kremu do tortów
                                            -barwnik spożywczy(ja użyłam 1 fiolkę czarnego-wyszedł szary...)
                                            -mleko
                                            -wafle tortowe
                                            -łyżeczka kakao

Piekarnik ustawiamy na 200 stopni.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Mieszamy mąki z proszkiem. Do piany dodajemy po żółtku i paru łyżkach mąki-cały czas ubijamy. Po połączeniu całości wsypujemy pokruszoną czekoladę i mieszamy łyżką.
Do blachy na muffinki wkładamy papilotki. Wlewamy 2/3 wysokości. Pieczemy 15 min(trzeba pilnować by się nie przypaliły).
Po wystygnięciu dekorujemy:
Krem przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy barwnik.
Dekorujemy muffinki.
Z wafelków wycinamy skrzydełka i umieszczamy w kremie.
Łyżeczkę kakao rozcieńczamy odrobiną wody-nieco do smaku posłodzić.
Polewamy delikatnie skrzydełka.


2 komentarze:

  1. Kurcze, faktycznie słabo barwi, szkoda że nie wyszedł czarny. Ale fajny pomysł!
    No i ten wesołych walentynek <3

    OdpowiedzUsuń
  2. w płynie barwniki jak widzisz są bardzo słabe. Ale te w proszku są bardzo intensywne i wydajne - ciasteczka barwiłam różowym w proszku i były mocno różowe :)

    OdpowiedzUsuń