niedziela, 3 marca 2013

Perskie Ciasto z Wodą Różaną i Kardamonem

Kolejny eksperyment z wodą różaną :)
Przepyszny korzenny biszkopt + delikatny kremowy wierzch




Składniki:
1 szklanka cukru
3 jajka
1 1/2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka kardamonu
(do ciasta) 1 łyżka wody różanej
garść orzechów laskowych
350g serka kremowego
3 łyżki cukru pudru
(do kremu) 2 łyżeczki wody różanej

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kardamon.
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej i wodę różaną - następnie delikatnie łączymy z mąką.
Ciasto przekładamy do formy i pieczemy 30min w temp 180 stopni.
Krem: mieszamy serek, cukier puder i wodę różaną.
Nakładamy na ostudzone ciasto - posypujemy orzechami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz