czwartek, 10 stycznia 2013

Czekoladowe Muffinki Pod Śmietanową Pierzynką

Mocno czekoladowe muffinki ze słodkim śmietankowym kremem.
photo by a.



Składniki:
120g masła
150g cukru
1 torebka cukru waniliowego
2 jajka
150g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100g gorzkiej czekolady
100g gęstej śmietany

Krem:
100g masła (miękkiego)
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru waniliowego
200g przesianego cukru pudru

Masło ubić na puszystą masę z cukrem oraz cukrem waniliowym.
Dodać jajka.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i masą maślano-jajeczną.
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej - dodać do ciasta.
Na koniec dodajemy śmietanę. 
Pieczemy 25min w temp 170stopni.

Na krem: masło ubić ze śmietaną, Dodać cukier waniliowy i cukier puder.
Udekorować muffinki i posypać startą czekoladą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz