czwartek, 4 października 2012

Szwedzki Chlebek Z Kardamonem

Pyszny drożdżowy chlebek - idealny na ciepło z masełkiem!



Składniki:
42g drożdży
325ml mleka
1/3 łyżeczki kardamonu
500g mąki
1 łyżka cukru
6 łyżek oleju
1 żółtko
szczypta soli

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże.
Dodać mąkę, kardamon, 1 łyżkę cukru, 6 łyżek oleju i szczyptę soli.
Zagniesć i odstawić w ciepłe miejsce na 40min.
Po wyjęciu cista uformować prostokąt lub <jak ja> upleść warkocz.
Ponownie odstawić na 20min do wyrośnięcia.
Żółtko rozbełtać z 3 łyżkami zimnej wody i posmarować ciasto.
Piec 25 min z temp 150stopni - termoobieg
175stopni - normalnie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz