Drobne<bo bardzo słodkie> ciasteczka z masą czekoladową.
Składniki:
ciasto:
250g mąki
125g masła
2,5g soli
125g cukru pudru
1 żółtko
skórka starta z 1 cytryny
masa:
300g mleka w proszku
1 kostka masła
200g białej czekolady
100ml wody
Ciasto: miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtko i skórkę z cytryny.
Wysypujemy mąkę z solą i wyrabiamy ciasto.
Rozwałkowujemy je na ok 1cm i przenosimy na blachę.
Pieczemy 15 min w temp170 stopni.
Masa: wodę z masłem gotujemy, dodajemy mleko w proszku o mieszamy do rozpuszczenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Dodajemy do masy.
Jeszcze ciepłą masę wylewamy na ostudzone ciasto.
By masa stężała wsadziłam blachę na troszkę do lodówki.
Na koniec zostaje nam pokrojenie ciasteczek :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz