czwartek, 8 listopada 2012

Kruche Ciasteczka Z Białej Czekolady

Coś dla miłośników białej czekolady!
Drobne<bo bardzo słodkie> ciasteczka z masą czekoladową.


Składniki:
ciasto:
250g mąki
125g masła
2,5g soli
125g cukru pudru
1 żółtko
skórka starta z 1 cytryny

masa:
300g mleka w proszku
1 kostka masła
200g białej czekolady
100ml wody

Ciasto: miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtko i skórkę z cytryny.
Wysypujemy mąkę z solą i wyrabiamy ciasto.
Rozwałkowujemy je na ok 1cm i przenosimy na blachę.
Pieczemy 15 min w temp170 stopni.

Masa: wodę z masłem gotujemy, dodajemy mleko w proszku o mieszamy do rozpuszczenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Dodajemy do masy.

Jeszcze ciepłą masę wylewamy na ostudzone ciasto.

By masa stężała wsadziłam blachę na troszkę do lodówki.

Na koniec zostaje nam pokrojenie ciasteczek :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz