środa, 14 listopada 2012

Bułeczki Czosnkowe Z Tymiankiem

Pyszne bułeczki dobre zarówno z masłem jak i wędliną.


Składniki:
45 g mąki
2 łyżeczki soli
2 dag drożdży
nieco cukru
3 ząbki czosnku
350 ml mleka
łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki oliwy
1 jajko
żółtko roztrzepane z odrobiną mleka do posmarowania

Mąkę mieszamy z solą- pośrodku robimy dołek, wkruszamy drożdże i posypujemy cukrem.
Mleko zagotowujemy z obranym i posiekanym czosnkiem oraz z tymiankiem.
Odcedzamy i studzimy nieco.
Odrobinę przygotowanego tak mleka wlewamy do drożdży - mieszamy z odrobiną mąki z brzegów.
Przykrywamy ściereczką i czekamy aż drożdże zaczną pracować.
Wlewamy resztę mleka, olej i jajko - zagniatamy.
Przykrywamy i odstawiamy pod ściereczka na 30 min.
Porcjujemy na bułeczki.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Każdą bułeczkę smarujemy żółtkiem z mlekiem.
Pieczemy 18 min.




Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz