Składniki:
45 g mąki
2 łyżeczki soli
2 dag drożdży
nieco cukru
3 ząbki czosnku
350 ml mleka
łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki oliwy
1 jajko
żółtko roztrzepane z odrobiną mleka do posmarowania
Mąkę mieszamy z solą- pośrodku robimy dołek, wkruszamy drożdże i posypujemy cukrem.
Mleko zagotowujemy z obranym i posiekanym czosnkiem oraz z tymiankiem.
Odcedzamy i studzimy nieco.
Odrobinę przygotowanego tak mleka wlewamy do drożdży - mieszamy z odrobiną mąki z brzegów.
Przykrywamy ściereczką i czekamy aż drożdże zaczną pracować.
Wlewamy resztę mleka, olej i jajko - zagniatamy.
Przykrywamy i odstawiamy pod ściereczka na 30 min.
Porcjujemy na bułeczki.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Każdą bułeczkę smarujemy żółtkiem z mlekiem.
Pieczemy 18 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz