poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Muffinki Cytrynowe z Makiem


                                                                  Składniki:
                                                              pół kostki masła
                                                             1 szklanka cukru
                                                                    2 jajka
                                                            aromat cytrynowy
                                                        sok i skórka z 1 cytryny
                                                        2 szklanki mąki pszennej
                                                             1/4 szklanki mleka
                                                   1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                             1 łyżeczka sody
                                                                szczypta soli
                                                                3 łyżki maku

Rozpuszczone masło ucieramy z cukrem i dodajemy jajka.
Następnie dodajemu: mąkę, proszek, sodę, sól, mak, mleko, sok, skórkę, aromat i wszystko cały czas mieszamy łyżką.
Piekarnik ustawiamy na 180st.
Ciasto wkładamy do forem wyłożonych papilotkami.
Pieczemy 25min.

Moje muffinki zostały ozdobione masą tortową, migdałami, cukrowymi różyczkami i niebieskim barwnikiem w proszku.

Zdjęcia wykonane przez Annę Zielińską.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz